Italian Mansikka

Italian suomalaisten Mansikka-lehden blogi

Wednesday, March 29, 2006


Edesmennyt
Paavi Johannes Paavali II ja Suomi

Sunnuntaina tulee kuluneeksi vuosi Paavi Johannes II:n kuolemasta. Julkaisemme nyt Mansikka-blogissa tämäni artikkelin, jonka piti ilmestyä vuosi sitten. Ehtivät kuitenkin valita jo uuden paavin, ennen kuin saimme tämän kirjoituksen Mansikan sivulle.

Ensimmäinen Suomessa vieraillut paavi

Meille suomalaisille, joista merkittävä osa on tai on ainakin ollut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä, on ekumenian edistymisellä paavi Johannes Paavali II:n virkakaudella ollut suuri merkitys. Hän oli myös ensimmäinen paavi, joka oli astunut jalallaan Suomen maaperälle. Tähän tapahtui hänen Pohjoismaihin suuntautuneen matkansa aikana kesäkuussa 1989.

Paavi Johannes Paavali II osallistui 5. kesäkuuta ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Turun tuomiokirkossa. Seuraavana päivänä hän vietti messun Helsingin jäähallissa. Vierailu Suomessa oli kuitenkin hämmentänyt paavia Johannes Paavali II:sta. Hän oli pelästynyt suomalaisten hiljaisuutta. Asiasta kertoi Iltasanomille toimittaja Leena Monti, jonka ääntä on kuultu jo 24 vuotta Vatikaanin radion suomenkielisessä ohjelmassa ja jolla oli ollut myös kunnia opettaa paavi Wojtylalle suomen kieltä. (Julkaisemme tiivistelmän aihetta käsittelevästä artikkelista lähipäivinä.)

- Paavi Johannes Paavali II oli aina tottunut kaikkialla ihmisten hurraa-huutoihin ja taputuksiin. Suomessa kaikki olivatkin hiljaa, Leena totesi Iltasanomille. - Minulla oli hirveän kova selittäminen paaville, että tämä on suomalainen tapa. Että me emme ilmaise niin näkyvästi tunteita.


Suomalaisen ekumenian ihailija

Paavi Johannes Paavali II oli sanonut palatessaan pohjoismaihin tekemältään kiertomatkalta Roomaan vuonna 1989 Helsingin silloiselle katoliselle piispalle Paul Verschurenille tajunneensa matkan aikana, miten suuri ero on pohjoismaisilla luterilaisilla kirkoilla ja välittömästi uskonpuhdistuksen jälkeisellä luterilaisuudella. Hän oli todennut pohjoismaisten kirkkojen olevan yllättävän lähellä katolisuutta.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarma muisteli paavi Johannes Paavali II:sta suurena suomalaisen ekumenian ihailijana ja rukoilevana paavina. Arkkipiispa Paarma muisteli rukouspalvelun, jonka hän sai toimittaa yhdessä paavin ja Ruotsin luterilaisen arkkipiispan kanssa marraskuussa 1999 Pietarin kirkon pääalttarilla. Se oli Pyhän Birgitan muistoksi vietetty ekumeeninen juhla, joka korosti pohjoismaiden luterilaisten kirkkojen asemaa kirkkojen välisessä keskustelussa ja toiminnassa.

Viimeisen kerran arkkipiispa Paarma oli tavannut paavi Johannes Paavali II:n viime vuoden tammikuussa, jolloin hän oli käynyt yhdessä ortodoksisen arkkipiispa Leon kanssa tervehdyskäynnillä paavin luona perinteisen Pyhän Henrikin päivän vieton yhteydessä. Vielä tuolloinkin paavi oli kiittänyt suomalaisia ekumeenisesta avoimuudesta. Paavin olemuksessa olivat olleet selvinä sairauden merkit, mutta hänen ajatuksensa oli ollut kirkas ja tahtonsa luja aivan loppuun asti.


Historiallinen ekumeeninen vesper Pietarin kirkossa

Rukouksen merkeissä paavi oli tavannut suomalaisia ja muista pohjoismaisia kirkonjohtajia mm. Pyhän Birgitan pyhäksi julistamisen 600-vuotisjuhlassa Roomassa 5. lokakuuta 1991. Se oli historian ensimmäinen ekumeeninen vesper, ja sitä saattoi seurata myös televisiosta. Olin paikalla minäkin. Tekemässä juttua Turun Sanomille.

Paikalla oli satoja suomalaisia ja muita pohjoismaalaisia. Perugiasta oli tullut Perugian Suomi-Seuran silloisen puheenjohtajan, italialais-suomalaisen Simonetta Todin johdolla bussilastillinen suomalaisia ja ruotsalaisia. Simonetta oli hämmästellyt sitä, miten paljon yhteistyötä jo silloin tehtiin katolisten, ortodoksien ja luterilaisten välillä. - Oli mahtavaa nähdä luterilaisia piispoja puhumassa katolisen maailman keskuksessa, hän totesi ja kehui silloisen Suomen kirkon arkkipiispan John Vikströmin puhetta: - Se herätti sielut ytimekkyydellään.


Syvällisempää kuin pelkkä riitti

Helsingissä toimivan Katolisen tiedotuskeskuksen silloinen johtaja, edesmennyt Pentti Laukama puolestaan totesi: - Se mitä täällä on tapahtunut näinä päivinä, on todella päätä huimaavaa. On kysymys paljon syvällisemmästä asiasta kuin pelkästä riitistä, joka sellaisenaankin on vaikuttava. Kukapa olisi joitakin vuosia sitten voinut kuvitella paavia rukoilemassa yhdessä katolisten ja luterilaisten piispojen kanssa Pyhän Pietarin haudalla!

Meistä kaikista muistakin oli todella sykähdyttävää nähdä oma luterilainen arkkipiispamme Pietarin kirkossa paavi Johannes Paavali II:n ja katolisten piispojen rinnalla samantapaisiin kaapuihin pukeutuneina. Hehän olivat siellä kuin veljet keskenään. Oikein tunsi, että siinä tehtiin historiaa. Olihan se ensimmäinen kerta, kun protestanttiset piispat saivat olla mukana toimittamassa jumalanpalvelusta katolisen maailman keskuksessa.

Tilaisuudessa Ruotsin kuningatar Silvia luki alttarin edustalla katkelman hebrealaiskirjeistä ruotsiksi ja Puolan silloisen presidentin puoliso Danutha Walesa lyhyen rukouksen puolan kielellä.

Seuraavana päivänä pidettiin ulkoilmamessu paavi Johannes Paavali II:n johdolla Piazza Farnesella, jonka laidalla sijaitsee myös monien suomalaisten tuntema birgittalaisluostari, jossa aikoinaan asui itse Pyhä Birgitta. Luostarin yhteydessä on myös nk. Katariinan kappeli, jossa on järjestetty suomalaisia jumalanpalveluksia Rooman Suomi-Seuran toimesta. Onpa siellä päässyt ripillekin muutamia suomalaisten lapsia 1980-luvulla, kun Savonassa toimi vielä Suomen Merimieskirkko ja pastori Paavo Rasimus.

Tuon ulkoilmamessun yhteydessä pääsin henkilökohtaisesti toteamaan parin metrin päästä, miten mahtava karisma edesmenneellä paavilla oli. Eihän sitä pystynyt edes kuvittelemaan nähdessään hänet televisiossa.


Yhteisiä raamatun käännöksiä

Ekumenian alalla edistytään, vaikkei kaikki tulekaan suuren yleisön tietoisuuteen. Yksi tärkeä ja hedelmällinen osa-alue on yhteinen raamatun käännös. Paavi Johannes Paavali II:n mukaan Uuden testamentin kääntäminen nykykielelle oli osoittautunut tuloksellisimmaksi ekumeeniseksi hankkeeksi Italiassa.

Ekumeeninen raamatunkäännöstyö auttaa ymmärtämään kirkkojen erilaisia tulkintatraditioita. Samalla se auttaa voittamaan esteitä tiellä kirkkojen yhteyteen. Perustuvathan kirkkojen erilaiset korostukset juuri erilaiseen raamatuntulkintaan. Tässä työssä on mukana myös suomalaisia, mm. Suomen Pipliaseuran pääsihteeri Markku Kotila, joka on myös Yhtyneiden Raamattuseurojen Euroopan ja Lähi-idän alueen hallituksen puheenjohtaja.


Paavi jätti valtavan perinnön seuraajalleen

- Paavi Johannes Paavali II jättää seuraajalleen valtavan perinnön, arvioi Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti, joka totesi Johannes Paavali II:n olleen hyvin voimakas, näkyvä, vaikuttava ja rakasteyttava persoona, joka inhimillisti paaviutta ja paavin virkaa.

- Suuria asioita ovat sekä ekumenia että uskontojen välinen vuoropuhelu, jotka molemmat olivat valtavan tärkeitä paavi Johannes Paavali II:lle. Hänen perintönään on myös sellaisen maailmanjärjestyksen luominen, jossa uskonnoilla yhä on arvo ja merkitys ja toisaalta ihmisen arvo on loukkaamaton, Tervaportti sanoi.

(RVC)

1 Comments:

At 9:11 PM, Anonymous Anonymous said...

mita olin etsimassa, kiitos

 

Post a Comment

<< Home


Ilmainen www-laskuri