Italian Mansikka

Italian suomalaisten Mansikka-lehden blogi

Tuesday, May 16, 2006

REUNAHUOMAUTUKSIA EDELLISEEN

Varakuninkaan ja tsaarin tyttären loma-asunto

Italian varakuningas Eugenio meni naimisiin arkkiherttuatar Maria Amalia Augustan kanssa, joka oli Baierin kuninkaan tytär. Pariskunnan varsinainen asunto oli Monzassa, valtavassa linnassa, joka oli toiminut 1700-luvulla Itävallan arkkiherttuan Ferdinandon kesäasuntona. Mutta kun valtion asiat vaativat varakuninkaan läsnäoloa Anconassa, Eugenio asui yleensä Monte San Vitossa entisessä luostarirakennuksessa. Siis nykyisessä kotitalossani.

Se oli rauhallinen paikka, ja usein mukana olivat myös vaimo ja lapset, joita oli lopulta kaikkiaan viisi. Kolme vanhinta oli tyttäriä ja kaksi nuorinta poikia. Pojista nuorempi, Massimiliano Giuseppe Augusto Eugenio meni vuonna 1839 naimisiin Venäjän tsaarin Nikolai I Romanovin tyttären Marian kanssa.

Varakuningas Eugenio, josta avioliiton kautta oli tullut Leuchtembergin herttua ja Eichstadtin ruhtinas muutti perheineen Napoleonin kukistumisen jälkeen Wieniin. Hän palasi kuitenkin usein vaimonsa ja lastensa kanssa Monte San Vitoon taloon, josta on tullut kotini ja linnani. Ja vielä Eugenion kuoltuakin vasta 43-vuotiaana vuonna 1824, hänen perheensä tuli usein Monte San Vitoon lomailemaan.

Myöhemmin myös Eugenion nuorempi, Venäjän tsaarin Nikolai I:n Maria-tyttären kanssa avioitunut poika, hänen keisarillinen korkeutensa Massimiliano Giuseppe Augusto Eugenio, palasi mielellään Monte San Vitoon perheensä kanssa nähdäkseen ja nauttiakseen rakastamistaan lapsuutensa maisemista. Ja mukana seurasivat usein myös hänen vaimonsa sukulaiset, Romanovit, suuren lapsilauman kanssa.

Myös Josephinen tyttärellä, varakuningas Eugenion sisarella, prinsessa Hortensella, josta myöhemmin tuli Hollannin kuningatar ja Napoleon III:n äiti, oli omaisuutta Monte San Vitossa.

(RVC)

3 Comments:

At 7:20 AM, Blogger Hallatar said...

Kiitos!

Tämä oli monella tavoin kiinnostava kirjoitus! =)
Voi Romanoveja...

 
At 7:50 AM, Blogger Italian Mansikka said...

Kiitos kommentista! On kiva saada palautetta. Italiahan on täynnä historiaa, mutta kun sitä on ihan omassa kotitalossa, on siitä kiva kertoa muillekin. Seuraavaksi aion kertoa enemmän tästä pikku kylästä.
Kirjoitin siitä n. 10 vuotta sitten Turun Sanomiin. Nyt pitää vain päivittää tiedot ajan tasalle, koska kyse on nykyajasta.

 
At 9:49 PM, Blogger Hallatar said...

Arvatenkin useampikin vanha italialaistalo voisi kertoa jos minkälaista tarinaa historiastaan...=)
Kumpa seinät osaisivat kertoa..=)

 

Post a Comment

<< Home


Ilmainen www-laskuri