Italian Mansikka

Italian suomalaisten Mansikka-lehden blogi

Thursday, May 04, 2006

UUSIA POIMITTUJA


Bill Gates ei halua olla maailman rikkain mies
Ei ole kuulemma helppoa rikkaillakaan, vaikka niin helposti kuvittelemme. Varsinkaan maailman rikkaimmilla. Siksiköhän Berlusconi niin kovasti halusi jatkaa pääministerinä, ettei olisi tarvinnut liikaa ajatella omia rikkauksiaan, ja miten niitä saisi ehkä hankittua lisääkin.

Itse asiassa emme nyt puhukaan Berlusconista vaan Microsoftin kehittäjästä Bill Gatesistä (tuliko oikein?). Jos olet maailman rikkain mies, tai ihminen, niin suunnilleen joka askeltasi tarkkaillaan. (Todennäköisesti näin kävisi naisellekin, joka ehkä tarkkailtaisiin vieläkin enemmän ja vieläkin enemmän henkilökohtaisuuksiin mennen, jopa ulkonäkö käytäisiin läpi pienintä ryppyä myöten. Ja myös rinnaympäryksestä puhuttaisiin ja kuppikoosta ja siitä, onko vaiko ei silikonia.)

No, Bill Gates ei ole huomionkipeä. Hän ei pidä mainoksista eikä mainostamisesta. Itse asiassa se häiritsee häntä kovasti, niin kuin ihmisten ja tiedotusvälineiden keskipisteenä oleminenkin. Samaa ei voi sanoa meidän Silviosta. Mainoksillahan hän on rikastunut ja innostunut sittemmin mainostamaan myös itseään. Omissa ja valtion televisioissa. No, poliitikon on tietysti pakko. Mitä enemmän on keskustelun aiheena sen parempi. Tärkeintä on olla esillä jatkuvasti.

Bill Gatesin sanotaan myös olevan yksi maailman anteliaimmista filantroopeista. No, varaahan hänellä siihen on. Ja sitä ahkerasti harjoittamalla ei tarvitsisi kauan ollakaan maailman rikkain.

Muistan joskus aiemmin lukeneeni, ettei hän omille lapsilleenkaan ole omaisuuksia liiemmälti jaellut. Kasvatuksellisista syistä. Tiedä häntä. Kuitenkin me tavalliset pennin- tai pitäisikö sanoa sentinvenyttäjät saamme olla onnellisia, kun meillä ei tavallisten päivittäisten huoltemme lisäksi ole noita rikkaitten ongelmia !

Nytkö meiltä viedään halpalennotkin?


Maailmalta tulee ikäviä uutisia meille sentinvenyttäjille. Nyt epäillään, ettei Ryanairkaan olisi mikään luotettava lentoyhtiö. Kaksi naistoimittajaa oli viiden kuukauden ajan soluttautuneina Ryanairin lentoemäntien joukkoon, ja he olivat löytäneet kaikkea muuta kuin vähäisiä puutteita ja vikoja, jotka heidän mukaansa vaarantavat niin lentokuljetusten kuin matkustajien ja henkilökunnan turvallisuuden.

Näiden tarkkailijoiden mukaan yhtiön henkilökunta työskentelee Ryanairin lennoilla täysin sietämättömissä olosuhteissa, jotka vaarantavat jopa heidän terveytensä, ja joiden seurauksena varmuustarkastuksiakin laiminlyödään. He saattavat jopa nukahtaa työvuorolaan uupumuksen takia. Edelleen henkilökunnan kouluttaminen on puutteellista ennen kaikkea, mitä tulee turvallisuusnäkökohtiin. Työhön värvättyjen henkilöiden kontrolli on riittämätöntä. Sama koskee koneeseen tulleita matkustajia. Myös koneen siisteydessä ja hygieenisyydessä tuntuisi olevan reilusti toivomisen varaa.

Asiasta on tehty kantelu syyttäjänvirastoille niillä paikkakunnilla, joiden lentokentillä Ryanair Italiassa toimii. Jo alustavien tutkimusten mukaan Ryanairin toiminnassa ei olisi noudatettu niitä turvallisuusnormeja, joita edellytetään jokaiselta Euroopan sisällä ja kansainvälistä kuljetusta harjoittavalta lentoyhtiöltä.

Uutinen on todella ikävä, jos se todella pitää paikkansa. Loogisesti ajatellen se ei kyllä yllätä, sillä jos yhtiö kuljettaa ihmisiä esim. Italiasta Englannin kautta Tampereelle velottamalla lennosta yhden sentin plus lentokenttäverot, niin pakostihan sen on täytynyt tinkiä kustannuksissa.


Italialaiset ja suomalaiset anopit

Apua, minulla on hirviöanoppi! Näin otsikoi Iltasanomat juttunsa äskettäin (22.4.2006). Kysymys oli tällä kertaa suomalaisesta anopista, ei italialaisesta, josta tai joista kirjoitin Mansikassa 2000. Italiassahan joka kolmannen avioeron syyksi on todettu nuoren parin asioihin sekaantuva miehen äiti. Perheiden hajoamisesta huolestunut, maallikkokatolisten järjestö Azione Cattolica ryhtyi silloin laittamaan anoppeja kuriin kursseilla ja opettamaan samalla miniöille anopin käsittelytaitoa. Eihän se pahitteeksi olekaan.

Niin Suomessa kuin Italiassa parisuhteeseen sekaantuva anoppi on yleensä miehen äiti.

Ainakin Iltasanomien nettisivulla olleen pikkujutun perusteella voisi päätellä, että erojakin on toki italialaisen ja suomalaisen anopin välillä.

Suomalainen anoppi ei niinkään näyttäisi puuttuvan miniän huushollin pitoon, vaan itse parisuhteeseen. Miniä ei suomalaisen anopin mielestä huomioi puolisoaan tarpeeksi, eikä ehkä häntä itseäänkään, anoppia. Iltasanomien keskustelupalstalla nimimerkki Mä vaan kirjoitti:

- Olin viimeisilläni raskaana, kun anoppini täytti 65. En pystynyt lähtemään juhliin, mutta mieheni ja lapset menivät. Juhlan jälkeen anoppi tuli meille ja piti kunnon saarnan minun keittiössäni siitä, kuinka loukkaantunut hän oli.

Psykologi Kari Kiianmaan mukaan, että anopin moitteet kohdistuvat usein miniän elämäntyyliin tai sitten juuri siihen, ettei tämä (anopin mielestä) huomioi puolisoaan tarpeeksi. Anopin lapsen, yleensä miehen, on vaikea tajuta tilannetta saati sitten puuttua siihen. Usein tilanne kärjistyy, kun vaimo kokee anopin sotkeutumisen häiritsevänä. Jos kumppanin äiti hallitsee jollakin lailla pariskunnan elämää, tilanne ärsyttääkin ensisijaisesti miniää.

Tuntuu kuitenkin siltä, etteivät anopit Suomessa puutu nuoren parin asioihin läheskään niin usein kuin Italiassa, ja että silloin äidin suhde poikaansa on erityislaatuinen. Äiti yrittää jollakin tavalla suojella poikaansa, ja tuntee tarvetta puuttua tämän elämään vielä senkin jälkeen, kun poika on lentänyt kotopesästä, Kiianmaa pohti Iltasanomissa.

Italialaisen äidin pastakattilat ja käsin pestyt paidat

Mitä italialaisiin tulee, on syytä toki mamman kultapojuissakin, jotka viihtyvät äidin pastakattiloiden äärellä liian pitkään. (Tosin siellä viihtyvät tytötkin.) Ja kun tämä ei osaa luopua pojistaan eikä vallastaan heihin, miniä jää lähes aina häviölle. Joutuessaan tiukoille yhdeksän kymmenestä miehestä kuulemma valitsee äidin. Hänestähän ei voi erota.

Monet tänne avioituneista suomalaisistakin ovat saaneet kokea sen, miten anoppi puuttuu eri tavoin nuoren parin elämään, lastenkasvatukseen ja kodinhoitoon. Ja lomalta palatessa heidän kotinsa saattaa olla uuteen uskoon järjestetty. Ehkä sitä on esitelty koko tuttavapiirillekin.
Mahdollisesti parit matot ja verhotkin on tärvelty käsinpesulla. Sehän on pyhä asia. Käsinpesu!

Taannoin eräässä italialaisessa naistenlehdessä muuan nainen valitti tulleensa hylätyksi, vaikka oli aina pessyt miehensä paidat käsin!

Harva anoppi kai kuitenkaan alentuu vakoilemaan nuoren parin ja etenkin miniän puuhia kuten muuan anoppi Emiliassa. Tämähän operoi nuoren parin asunnossa kuin KGB:n agentti ikään. Paikalle kutsuttu puhelinasentaja oli tiputtaa silmänsä löytäessään puhelimen takaa mikrofonin ja anopin alakerran huoneistoon johtavan johdon. Tyrmistyneelle miniälle selvisi kertaheitolla, miten miehen äiti saattoi olla selvillä kaikista heidän tekemisistään.

6 Comments:

At 9:55 PM, Blogger Hallatar said...

Aijai...;D
Mamma on aina Mamma.
Ja Nonna on... No niin...
Hän on se toiseksi tärkein... =)

Eikö vain? =)

Oih mun sydäntä särkee taas kaipaus sinne...

*huokaus*

 
At 12:17 PM, Anonymous P.A.Jäppinen said...

Minä en ole ikinä ymmärtänyt miten kukaan voi pitää itseään miehenä jos antaa toisen ihmisen huolehtia vaatteistaan?

Olen jopa kuullut sellaisista "miehistä", jotka eivät osaa tehdä itse rundelinapinläpeä.

 
At 1:07 AM, Blogger Italian Mansikka said...

Hallattarelle: Tulisit vaikka vaan käymään täällä Italiassa. Ehkä se helpottaisi....
Ja Jäppiselle: Asiaa puhut tai kirjoitat, mutta kertoisitko meille, mikä on rundelinapinläpi?!
Koskaan kuullutkaan, vaikka olen vanhaa vaatturisukua, tosin suvusta erotettu jo viiden vanhana.

 
At 3:42 AM, Blogger uvanto said...

Minussa on aina vaikea tutkia tai vaikka pelkästään suhtautua (isän)maani kansani ja (sic) sivistykseni tapoihin 'maallisesta näkökulmasta', nimittäin omasta kokemuksesta. Olen sitä mieltä että tämän aiheen (äiti-kuvan ja äiti-aseman) ymmärtämistä ratkaistaen auttaa toki paljon verrata katolilaisen liturgian Madonna ja Kalevalan Louhi, tai ne kiinnostavat ja pelottavat permiläiset jumalataret. Kun pohdiskenen emo-kuvasta tulee mieleen suvun arketyyppeja, jos hetkeksi suhtaudun isä-kuvaan tulee vain sukupuolen identiteetti ("identitä di genere"), autoja ja sikaaria, ja vasta myohemmin muutamia vaatimattomia arketyyppeja. Luultavasti vähintään tämä (ja ainakin minussa) sopii Suomeen kuin Italiaan.

 
At 3:56 AM, Blogger uvanto said...

Edellisen Mansikan kommentin kysymyksen vastaen suomen opiskelemisen lähtökohtani oli Lönnrotin epos, joka sain isoisäni kirjastosta (se oli "iki-vihreä" Pavolinin painos) joskus viisi vuotta sitten. Luin sitä muutamiksi öiksi ja siitä lähtien tuo kummallinen ja sitekä intohimo nimeltynyt "fennomaniaksi" rupesi kasvoa minussa "sieni-vauhdilla".

 
At 10:19 AM, Blogger Hallatar said...

Mutta jos Bill Gates ei halua olla rikas niin hän voisi vaikka lahjoitella rahojaan köyhille...=)))))

 

Post a Comment

<< Home


Ilmainen www-laskuri