Italian Mansikka

Italian suomalaisten Mansikka-lehden blogi

Wednesday, June 21, 2006

LAINATTUA


Alec Aalto:
Meidän perhe tuntee
Rooman omaksi
paikakseen

Roomasta Tukholmaan suurlähettilääksi siirtynyt Alec Aalto totesi Suomen Kuvalehdelle (N:o 22. 2/6.06) antamassaan pitkässä haastattelussa mm. Italian olleen asuinpaikkana ja miljöönä tavattoman antoisan, ja että hänen itsenä lisäksi koko perhe, Nesteen ja Fortumin entinen johtaja Merja Tuomas-Kettunen ja taloustieteitä opiskeleva Annina ovat viihtyneet Roomassa ja tietävät palaavansa sinne.

- Tässä iässä ihmisellä pitää olla paikka, jonka tuntee omakseen. Meillä se on Rooma, 63-vuotias Alec Aalto totesi Arja Piispalle antamassaan haastattelussa..

Erityisesti Aallon perhettä oli viehättänyt se, miten perheet isoäiteineen ja pikkulapsineen kokoontuvat yhteen ravintoloissa. Ja miten ”tunteita osoitetaan sympaattisen avoimesti”. He ovat ihastuneet myös konstailemattomaan italialaiseen ruokaan. - Siellä voi mennä mihin tahansa pieneen katukuppilaan tai tien varren tavernaan ja aina saa todella hyvää pastaa, hyvää ja halpaa talon viiniä ja erinomaista kahvia. Ilman hienostelua, totesi Aalto.

Kukapa Tukholmasta kieltäytyisi

Kysymykseen, halusiko hän vaihtaa asemapaikkaa, Alec Aalto totesi pitävänsä Tukholmaa hienona paikkana, mutta ajoituksen olleen hankalan. Tähän me voimme sydämestämme yhtyä, sillä olisimme mielellään pitäneet hänet täällä suurlähettiläänä vielä ainakin pari vuotta.

Mutta kukapa kieltäytyisi Tukholman suurlähettilään paikasta. Alec Aalto totesikin: - Jos minut on katsottu Tukholmaan sopivaksi, silloin minä tietysti siirryn sinne. Tottakai suurlähettilään työ ja sen merkitys Tukholmassa on aivan toista, totesi Alec Aalto, vaikka olikin aikoinaan ihmetellyt, mitä virkaa Tukholman suurlähetystöllä on, kun yhteydet hoituvat muutenkin.

Mutta palataksemme vielä Italiaan suurlähettilään asemamaana, hän korosti sitä, ettei ”Italia ole pidettävä minään ”huvittavana tapauksena”. - Italia on suuri ja tärkeä maa, EU:n perustajajäsen. Meidän pitää ymmärtää, että Italia toimii toisella tavalla. Sen poliittinen kulttuuri on täysin erilainen kuin Suomessa, hän totesi muistuttaen vielä nykyaikaisen valtio-opin luojan Machiavellinkin olleen nimenomaan italialainen.

Mikä ihmeen Machiavelli?

Niccolò Machiavelli (1498-1527) tunnettiin eläessään näytelmäkirjailijana, jonka kuuluisin näytelmä oli La Mandragola (Lemmenjuoma). Hänen kaksi valtio-opillista teostaan julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Ruhtinaassa (Il Principe) hän esittää ajatuksensa ihannemonarkiasta, vaikka hän pitikin tasavaltaa valtioihanteena ja ajoi kiihkeästi Italian yhdistämistä. Hänen mukaansa valtion etu on kaikkein tärkeintä, tarkoitus pyhittää keinot. Hallitsijan tulee käyttää häikäilemättä valtaansa.

Ote Ruhtinas-kirjasta:

Ruhtinaan on siis tarpeen osata käyttäytyä eläinten tavoin, ja eläimistä hänen tulee valita esikuvakseen sekä kettu että leijona, sillä leijona ei osaa yksin välttää ansoja eikä kettu ole yksin turvassa susilta. Ruhtinaan täytyy siis jäljitellä ansojen välttämiseksi kettua ja susien pelottamiseksi leijonaa. Ne jotka esiintyvät yksinomaan leijonan tavoin eivät ymmärrä asemansa vaatimuksia.

Viisas ruhtinas ei voi pitää sanaansa, eikä sitä voi häneltä vaatiakaan, jos siitä on hänelle vahinkoa ja jos lupaukseen vieneet syyt ovat lakanneet vaikuttamasta. Jos kaikki ihmiset olisivat hyviä, tämä neuvo ei olisi paikallaan, mutta koska he ovat kelvottomia eivätkä itsekään pysy sinulle antamiensa lupausten takana, sinunkaan ei tarvitse kunnioittaa heille antamiasi lupauksia.

Näin siis Machiavelli Ruhtinas-kirjassaan. Media-tietosanakirjasta lainaamani otteen oli suomentanut Aarre Huhtala. Se, joka löysi tästä jotakin tuttua, nostakoon kätensä ylös.

PS. Uusi suurlähettiläämme Pauli Mäkelä on ollut virassaan jo reilun viikon. Mansikan toimitus toivottaa hänet tervetulleeksi ennestään tuttuun asemapaikkaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


Ilmainen www-laskuri